Mer semester – mest kanaler

Efter ett par veckor på hemmaplan åkte vi iväg på sommarens andra cyklingssemester, med lite mer cykling än första veckan i Blekinge.
Vi hade bokat tre nätter på Skålleruds gård strax söder om Håverud för att utforska i alla fall en liten del av Dalsland. Vi bestämde oss också för att på vägen dit stanna i Karlstad och cykla en bit på Klarälvsbanan.

Vi har ju gjort det lite till en vana att kolla väderleksprognosen och åka när det är sol, eller i alla fall inte regn men pandemin ställde till de planerna då många semestrar i Sverige istället för att åka iväg utomlands så vi fick boka en i förväg och hoppas på det bästa. Det såg inte lovande ut utan vi ställde in oss på att cykla i regn några dagar.

Karlstad tog emot oss och Jonas föräldrar med sol, och efter en lunch på Alsters Herrgård cyklade vi från Karlstad till Forshaga där vi tog en glass innan vi cyklade samma väg tillbaka och tog bilarna vidare.

Efter en natts sömn och frukost tog vi oss söderut, mot Hjortens udde som i princip ligger mitt emot Hindens rev på andra sidan. Mestadels finfina småvägar med grus eller asfalt.
Vi stannade till på Hamrane kaffestuga för kaffe och ”klengås” som är en mjukkaka med smör och riven ost.

Vi cyklade sedan vidare ut mot Vänerns strand och fyren vid Hjortens udde innan vi vände tillbaka norrut på andra småvägar. En fika i Mellerud hann vi med på vägen tillbaka.

På kvällen hade vi bokat bord på Håfveruds Rökeri och Brasseri och då hann vi ta en titt på akvedukten innan vi åt en väldigt fin middag.

Nästa dag började vi med att cykla upp till Håverud för att titta på slussningen. Gunilla hade tagit reda på vilken tid den skulle slussa och fått veta att det inte var så mycket andra båtar där så ville vi se slussningen var det turbåten som gällde.

Efter att den gått igenom akvedukten gav vi oss iväg på cykling längs det som kallas brudfjällsvägen. Så fin väg men ganska många höjdmeter och en del uppförsbackar som var definierade som stigningar.
När vi kom fram till Dals Långed letade vi upp den slussen för att titta och där lyckades vi också pricka in en slussning – samma båt som i Håverud.

Det fika/lunch-ställe vi letat fram var stängt och vi kände inte för pizza så vi stannade vid Ica för att handla lite mat och tog samtidigt en kaffe där. Sen cyklade vi vidare och stannade vid nästa sluss för att sätta oss och äta – och lyckades även där stöta ihop med turistbåten.

Hittills hade vi klarat oss utan regn men på vägen tillbaka började det regna och vi stannade för att ta på regnkläderna – bara för att få stanna och ta av dem senare. Och så samma procedur lite senare. Det blev som tur var aldrig ihållande regn.

Efter en diskussion om var och vad vi skulle äta middag hamnade vi på samma restaurang som dagen innan. Varför ändra ett vinnande koncept liksom.

Efter tredje natten var det dags att checka ut och vi åkte vidare söderut till Vänersborg där vi parkerade bilarna och tog en fin cykling till Trollhättan och tittade på slussning i Trollhätte kanal, där Jonas och jag för övrigt har slussat (uppför) för drygt trettio år sedan.
Trollhättan bjöd däremot på regn och när vi stod i fikakön vid slussarna så öppnade sig himlen. Vi hade tur och fick ett bord som de plockade in under tak och när vi var klara var regnet också klart. I alla fall tillfälligt, för det kom ytterligare en omgång så två pauser under träd blev det på vägen tillbaka till Vänersborg.

Natten var bokad på Norrqvarn vid Göta kanal men på vägen dit tog vi en liten omväg förbi Läckö slott då Gunilla och Lennart inte varit där tidigare.

Sista cykeldagen blev längs Göta Kanal och vi cyklade Norrqvarn-Tåtorp t.o.r. Lugnt, inte mycket båtar och inte jättemycket cyklister. Däremot passerade vi inspelning av nya Göta Kanalfilmen.
Göta kanal är lite roligare när det är mer båtar, men å andra sidan är det då också fler som rör sig bredvid kanalen med risk för att det blir lite rörigt.

Norrqvarn förresten  – de har byggt Göta Kanal i miniformat i sin trädgård och hyr ut båtar som barnen kan leka med (när man lämnar tillbaka båten får man en glass). Där var det full aktivitet. Själva var vi färdiga med vår aktivitet och åkte hemåt efter nästan en vecka på resande fot.