Sydostleden (och tillbaka)

Torsdag 19 juli, Växjö – Tingsryd

Dagens etapp gick från Växjö och Tingsryd. Mycket gamla banvallar som nog var förberedda för asfalterat, men därför tidvis ganska mjuka. Trist skog runtom på många ställen.

Överraskades efter drygt tre mil av en riktig åskskur. Som tur var dök det väldigt lägligt upp en tunnel där vi kunde ta skydd medans det värsta drog över.

Fredag 20 juli, Tingsryd – Mörrum

Idag blev det fler banvallar, men med mer varierade omgivningar och ganska fin cykling längs Mörrumsån.

Siktade in oss på kaffe i Fridafors, men där fanns inget sånt. Vidare mot Hovmansbygd där vi hade tänkt fika på bruket, men det var stängt. Det fick bli en glass från en fiskebutik istället.

Lunch i Karlshamn, där Östersjöfestivalen pågick så vi gick like sambaunderhållning till maten.

Lunch med underhållning

Efter maten cyklade vi ut till Sternö för ett bad innan vi cyklade till Mörrum där vi bor för natten i ett fantastiskt rum.

Havsbad

Restaurangend veranda

Vårt rum

Lördag 21 juli, Mörrum-Fjelkinge

Lättcyklat, men motvind långa sträckor.
Började med att åka förbi Mörrums laxfiske och titta lite innan vi åkte vidare mot Sölvesborg för förmiddagskaffe på White guidebelönade konditori Ritz.

Sölvesborgsbron

Konditori Ritz

Vidare mot Kristianstad för lunch och ett besök i Naturum där vi cyklade Linnéstigen innan vi åkte vidare mot nattens boende, ett B&B utanför Kristianstad. Supermysigt ställe.

En stork fick vi syn på på vägen dit också.

Söndag 22 juli, Fjelkinge-Åhus-Mellby

Sista dagen på Sydostleden för oss och vi har tagit oss till Mellby ovanför Kivik. Jobbig cykling vid Brösarps backar och vi hade verkligen inte lust att rulla ner till Kivik förb lite mat för att sedan bli tvungna att trampar oss upp igen. Kartan visade på ett pizzaställe bara 400 m härifrån, och för var man tvungen att boka bord på förmiddagen. Övriga tider svarade de om de hade möjlighet. Vi fick naturligtvis inget svar när vi ringde. Då grepp B&B-ägaren in och talade om att han har en stående bokning för fyra som vi fick ta om vi ville. Ja tack sa vi, och han ringde (troligen ett annat mer privat nummer) och bekräftade att vi skulle komma. Nu när vi varit där förstår vi att de inte hade tid att svara i telefon, det var full rulle hela tiden.

När vi gick därifrån dig vi att det var en White guide-restaurang. Flera år i rad.

Måndag 23 juli, Mellby-Kivik-Haväng-Åhus

Frukost i trädgården innan en lugn och kort cykling, dvs lite återhämtning idag. Sen sandcykling från Kivik till Haväng (inte så återhämtande, sand är jobbigt att cykla i) där vi tog en fikalunch. Vidare till Åhus med badstopp på vägen.

Tisdag 24 juli, Åhus-Bromölla-Olofström-Hallandsboda

Idag måste ha varit den varmaste cykeldagen. Ingen eller väldigt varm vind och sol, som, sol.

Vi lämnade kusten idag och började cykla genom Bleking upp mot Smålands skogar igen. Mycket fina små grusvägar, genom ett vilthägn och en hel del banvall igen. ?

Stannade längs vägen och åt lite björnbär och väl framme vid B&B tog vi ett dopp i Mörrumsån där vattnet var väldigt lågt, så Jonas hade lite problem att komma i när det inte gick att dyka.

Onsdag 25 juli, Hallandsboda-Växjö

Sista cykeldagen – 81 km. Varmt även idag, men fin cykling nästan hela vägen. Vi började med att korsa Mörrumsån och cyklade sedan på andra sidan norrut.

Lite svårt att få lunch, efter förmiddagsfikat (där vi som tur var åt våfflor) hittade vi inget mer ställe att vare sig fika eller äta på.

Till slut hittade vi i alla fall en cykelaffär utanför Växjö där vi kunde köpa glass och fylla vattenflaskor.

Vi avslutade som vi började, med fika på caféet vid Domkyrkan.