Mallorca

Taktiken i år för att slippa undan björkpollen för ett tag var var att åka bort och vi har för första, men antagligen inte sista, gången besökt Mallorca. Vi har haft tio fina dagar och inget, eller väldigt lite, pollen. Vi tog dessutom med cyklarna och har cyklat alla dagar utom två. En när vi bestämde oss för att ha vilodag och tog bussen till Alcudia – den dagen summerades med ca 20.000 steg och var inte mycket till vilodag – och en när vi faktiskt bara låg hemma i säng och soffa och tog en kort promenad på kvällen för att äta någonstans. Mycket välbehövligt efter flera dagars cykling.

Den första utflykten vi gjorde gick till Cap de Formentor. Jättevacker väg med långa backar både uppför och nerför. Jag drog på mig jackan när vi fikade men av någon anledning tog jag sen inte av den vilket jag ångrade i första uppförsbacken, men då var det helt enkelt inte läge att stanna för att ta av den. I uppförsbacken satt en fotograf från Mallorca Cycling Photos, så vi letade rätt på bilden på oss på hemsidan när vi kom tillbaka och köpte den.

Dag två drog vi iväg åt andra hållet, upp för Coll de Femenia och mot Lluk. Det gick inte fort uppför men vi stretade på och blev passerade flera gånger av samma cyklister. De cyklade något fortare än vi men stannade tydligen oftare. Möjligen är det bättre träning att nöta på och inte stanna. Väl uppe missade jag själva skylten, men Jonas stannade och fotograferade.

Jag cyklade på, nöjd med att det nu gick nerför.
Efter lunch i Lluk åkte vi ner på andra sidan, mot Caimari – och vilken nerfart! Helt magiskt.

Vi har bott i Port de Pollenca, ungefär en mil norr om Alcudia. Hotellet har många cykelgäster och det blir extra tydligt på sen eftermiddag/kväll då det dels sitter cyklister och tar en öl efter dagens cykling, dels ligger cyklister vid poolen och försöker jämna ut cykelbrännan.
Just den här tiden har det också varit många Ironman:are som bott här, Mallorca halv-Ironman gick här den 12 maj, så Jonas och jag var ute vid halv nio för att heja på de första som kom. De hade då på mindre än en timme simmat 1,9 km och cyklat ca 1 mil (av nio). Många av de vägar vi ville cykla var avstängda under förmiddagen så vi tog det lite lugnt på förmiddagen och låg under ett parasoll vid poolen och läste.
På eftermiddagen cyklade vi ner mot Cala San Vicent och sedan vidare till Pollenca för lunch.

Efter att ha köpt en karta där de fina cykelvägarna var utmärkta tog vi resans längsta (men inte jobbigaste) färd, då vi mestadels höll oss på små fina vägar.
I Alcudia passerade vi en outlet för cykelkläder så jag passade på att köpa en ny cykeltröja. Hade tagit med den jag fick av Ulf och Lena efter Cykelvasan eftersom den är så lagom lång, men har inte velat använda den eftersom det står Team GB på den, och det har varit ganska många team här från olika länder, mycket pga Ironman-tävlingen.

Dagen efter skulle vi ta oss till Ermita de la Victoria – det var lite mer klättring än vad vi var beredda på.

Supervackert, men det satte sig i benen, vilket märktes rejält dagen efter då vi skulle till Lluk igen, men från andra hållet. Den magiska nedfarten blev nu en klättring och fördelen med det var väl att jag hade tid att se mig omkring. I den mån jag orkade. Benen var rejält slut efter en veckas cykling och det var väldigt skönt att komma upp till skylten Col de Sa Batalla och få kliva av cykeln. Även rumpan var nöjd med det.

Efter en fikapaus åkte vi vidare och förhoppningen var att komma lite längre upp, men mina ben sa stopp så vi vände och åkte ner mot Lluk och sedan vidare nedåt den väg vi cyklat uppför några dagar tidigare. Det var en del backar kvar då innan vi kom till toppen av Coll de Femenia och fick en välförtjänt nedförsbacke – i flera kilometer. Jonas armar var fulla med småflugor som gått en cykeldöd till mötes när vi kom ner. Lunch i Pollenca innan vi cyklade hemåt.

Sista dagen tog vi återigen en tur till Pollenca, gick runt lite inkl de 365 trappstegen upp till kyrkan innan vi återigen tog lunch på torget innan vi cyklade tillbaks till Port de Pollenca och packade cyklarna inför hemresan.

Lite fler bilder: