Ett par helger med skridskoåkning

Äntligen blev det is och skridskoåkning.

Förra helgen åkte vi med Lennart och Gunilla på först Harpsundssjön och sedan Nedingen.

In lördags hann vi med Tomtsjöarna med Anna, Lennart, Gunilla och Åke sin var nere från Gällivare innan vi åkte vidare till Fräkenkärren där även Tove, Tobias, Hannes och Eva anslöt.

På söndagen åkte vi Söderut, mot Åby och åkte på Svängbågen. Jonas, jag, Anna och Lennart började på morgonen och de andra (minus Eva) anslöt senare på dagen.

Gott nytt år!

Lite bilder från fjällen. Vi hann ut både i backarna och spåren. Otroligt bra väder första backdagen, väldigt dimmigt andra.

Har testat både mörkerskidåkning och skateskidor.

Spanien, Malaga, Mijas, Riviera del Sol

Dag 5 och 6

Söndag morgon och Amanda tog sig till Malaga igen för att träffa sina vänner och så småningom ta sig hem till Madrid. Vi påbörjande cyklingen till bergsbyn Ojén. Navigeringen såg bra ut, men helt plötsligt blev det grusväg.

Vi fortsatte trots det och hade sedan dålig grusväg och MTB-väg i nästan två mil. Ganska tröstlöst när man kör med racer. Gunilla hade elassistans, och var rädd för att batteriet skulle ta slut. Men det var vackert och som tur var hade vi gjort mackor som vi åt under en korkek.

Vandrings- och MTB-leden till Ojén

 

Till slut kom vi ändå ut på betongvägen som sedan övergick i något bättre väg upp mot Ojén. Då var energi och ben slut och till och med Jonas fick kliva av och gå sista jättebranta backen.

Ojén

Efter lite mat och kaffe var vi redo för cykling igen och fick en fin utförsbacke ner till Marbella där vi cyklade runt innan vi började leta väg hemåt. En väg utan alltför lång stigningar, vilket inte visade sig vara så lätt utan en del sträckor fick vi gå på stranden för att komma fram.

Jonas i Marbella


Vi landade hemma lagom tills det blev mörkt, trötta och hungriga.

Måndag var det sedan dags att cykla tillbaka cyklarna till Malaga. Vi försökte göra det utan alltför mycket stigningar och lyckades efter att ha korsat en torr flodbädd hitta en relativt platt väg längs kusten.

En fika på vägen hann vi med och efter att ha lämnat cyklarna tog vi en ”mack-fika” och då kom det lite regn (lägligt när vi satt under tak).

Efter tåg och buss var vi sedan tillbaka i Riviera del Sol, Mijas och traskade med trötta ben upp till lägenheten där vi duschade och tog det lite lugnt innan vi gick ut och åt.

Uppe till höger där det lyser på balkongen bodde vi.


Dag 4

Idag tog vi buss och tåg till Malaga där vi vandrat runt med Amanda som guide. (Världens bästa sitter hon här och säger själv).

Dagens stora utmaning var klättringen (var det någon som sa vilodag idag?) till Gibralfaro där utsikten var fantastisk!

Amandas favoritbageri

Dag 3

Planen för dagen var att cykla till Marbella , men det blåste så fruktansvärt mycket så vi har cyklat runt lite planlöst idag. Ändå blev det en del uppför, det är ju inte så platt här. 🙂Små gator, stora gator och så lite äventyr.


Och så har Amanda kommit, så i morgon blir det en cykelfri dag med henne i Malaga. Skönt för rumpan och benen.
Dag 2

Idag tog vi oss till Malaga och hämtade våra hyrcyklar och började sedan cykla tillbaka till lägenheten. En liten omväg via byn Mijas hade vi planerat in, och vilken cykling. Fruktansvärda backar uppför, och läskigt nedför, men en fin cykling allt som allt.

Vi startade längs havet innan vi började klättra.


Mijas är en s.k. vit by som ligger uppe på en bergssida.

En hel del navigering blev det under dagen.

Nercyklingen gick lite fortare även om det var både upp och ner även där, och sista biten (innan vi cyklade upp, upp, upp till lägenheten) gick längs vattnet igen.Dag 1

Dagen idag startade tidigt, kvart över fyra (Erik skjutsade oss till Arlanda i går). Ner till bagageinlämningen och sedan mot säkerhetskontroll och planet. Skönt med hotell på Arlanda faktiskt.

Väl framme inspekterade vi lägenheten, bytte om och gick ut på upptäcksfärd. Vi bor högt upp och ska vi mer till stranden är det mycket nerför. Följaktligen också mycket upp när vi ska tillbaka ”hem”. Det blir spännande när vi ska cykla här i morgon.

Länk till dokument med våra gps-spår

Mer foton

En helg på Båven.

Vilka isar! Vi har åkt halva lördagen och verka söndagen på Båven. Totalt ca 8 mil. 

Gunilla på lördagen 

Bilder från söndagen 

Jonas

Jonas

Första rasten

Andra rasten 

Birgitta 

Färdväg

Skridskopremiär

Idag tog vi med sonder och gick ner för att kolla igen på sjön. Den var perfekt så vi gick hem och hämtade skridskoprylar och tog en tur.

Det var fin is runt hela sjön,  lite tunn på sina ställen men där åkte vi inte. Mycket bäverspår med både övergivna bäverhyddor och hyddor i bruk. 

Ända ner till södra änden gick att komma.

Cykling på Ornö

Vårvärmen kom och vi åkte till Ornö med Lennart och Gunilla. Ett halvt Vasalopp blev det, med cykeln, innantill åkte tillbaka till fastlandet igen. En salig blandning av asfalt, grus, skogsväg, skogsstig och ängsmark. Bra träning inför Cykelvasan Öppet Spår senare i sommar.


Och så lite Dalaröutsikt

Nostalgi

Jag har suttit ett par dagar och fotograferat fotografier från Montrealtiden. Sen kompletterade jag med lite digitala bilder och vips fanns det över 300 bilder att titta på. Lite sortering för att få dem i ordning återstår ännu. Bilderna finns under rubriken kanadafoton.

Länkar till barncitat och vår treårsbetraktelse ligger under ”Om sidan” istället.

Kattegattleden del 2 – eller ”hela historien”

I fredags förra veckan gick Jonas på semster och då åkte vi med hans föräldrar ner till Urshult (södra Småland) där vi bodde en natt innan vi åkte vidare mot Skåne och första dagens äventyr – Kullahalvön.
Innan vi somnade hann vi dock ta en cykeltur en bit längs sjön Åsnen. Det blev semestens kallaste cykling och vi satt inte länge för att äta innan vi vände tillbaka.

Ca 17 km norr om Urshult

Ca 17 km norr om Urshult

Efter frukost nästa dag åkte vi mot Skåne där vi parkerade bilen i Farhult för att sedan cykla Kattegattleden ut på Kullehalvön (dvs söderut). Den går inte ända ut till Kullens fyr, så vi avvek från leden där och tog oss upp för backen i Mölle (vilken vidrig backe) och vidare ut mot fyren.

På vägen dit stannade vi vid Rut på Skäret och åt lunch. Skånsk äggakaka blev det för tre av oss.

Äggakaka på Rut på Skäret

Äggakaka på Rut på Skäret

Tillbaka till bilen cyklade vi via Höganäs och sneddade tillbaka till bilen. På kvällen hann Jonas och jag med ett besök hos vännerna Micke och Cilla som vi inte träffat på några år. Mycket trevligt.

Efter en natt på Bjäre golfhotell var vi redo för nästa dag. Torekov, Hovs Hallar och Båstad besökte vi.
Vi hade fått tips av Micke och Cilla om att vägen över strandängarna från Torekov till Hovs hallar var finast så den tog vi. Inte helt cyklingsvänligt hela vägen, men stora delar av vägen gick att cykla. Det jobbigaste var nog att lyfta Gunillas elassisterade cykel vid övergångarna. Det är skillnad på 25 och 10 kg.

25 kg

25 kg

10 kg

10 kg

Vid Hovs hallar blev det lunch (efter en liten avstickare till ett (av Micke och Cilla) rekommenderat ställe som tyvärr inte var öppet) innan vi tog en promenad med bad.

Jonas badar

Jonas badar

Efter Hovs hallar fortsatte vi ner till Båstad innan vi återigen vände upp för backarna till vårt boende.

Nästa dag lämnade vi bilen vid hotellet och cyklade mot Halmstad. Fina vägar – nästan helt bilfria – och bad vid Mellbystrand innan vi kom fram till Wapnö Gårdshotell där vi hade bokat in oss en natt i ett ”litet dubbelrum”. Det innabar att jättefint rum i en gammal ombyggd ladugård. Egen ingång, dusch på rummet och AC.
Vi sysselsatte oss hela kvällen på gården efter att ha ätit medköpt mat. Läs mer om Wapnö här – konceptet är fantastiskt med härproducerade produkter.
Som besökare kan man gå runt och titta in till korna när de mjölkas (i en karusell som tar 60 kor åt gången), titta in på ”förlossningsavdelnngen” (vi fick bevittna – inte en kalvning, men tiden precis efter), ”småbarnsavdelningen” mm.
Ett besök rekommenderas varmt.

När vi gav oss iväg från Wapnö åkte vi inte raka vägen ut mot Kattegattleden utan vi ville först in och titta till Tylösand. Först därefter trampade vi norrut med destination Morup och ett B&B där. Vi började fundera på om vi inte skulle kunna lämna in Jonas cykel på en verkstad då vevlagret klonkade.

Sagt och gjort, när vi kom till Falkenberg letade vi upp ett cykelställe och de kunde med lite omplanering ta hans cykel morgonen därpå så efter frukost tog sig Jonas med Lennart som sällskap tillbaka in till Falkenberg för att lämna in cykeln.

Gunilla och jag fortsatte ganska långsamt norrut. Landade bland kor på en strandäng ett tag och sedan på glasscaféet Tre Toppar i Träslövsläge.

2015-08-05 11.44.36 DSC01010

När Jonas och Lennart dök upp åt vi på Hamnkrogen och cyklade sedan vidare till Varberg där vi bokat rum på vandrarhemmet.
Ut på stan för mat och promenad innan vi gick tillbaka för att sova.

Nästa dag startade med frukost på ett bageri och sen åkte vi inte alltför långt innan vi stannade för bad och andrafrukost. Dvs mjölk och kardemummalängd som vi köpt på bageriet.

Gofika

Gofika

Kvällens övernattning var i Freadal på ett fint B&B som låg vid Freadals trädgårdskafé. Kan det bli bättre. Promanad på kvällen och sedan var vi redo för att sova

Fredagens första etapp gick till Kungsbacka där Gunilla och hennes cykel tog tåget tillbaka till Båstad för att hämta upp bilen på golfhotellet där den fått stå parkerad under veckan. Tack för det Bjäre golfhotell.

Bra service

Bra service

Under tiden Lennart hjälpte henne på med cykeln gjorde Jonas och jag lite sökningar på Kungsbacka och kom fram till att ”anrika Jönssons konditori” i Gottskär skulle man besöka så vi fortsatte dit och tog en välförtjänt fika. Jonas fick mecka lite cykel igen och jag fick mecka skor, men efter det kom vi iväg igen med siktet inställt på Särö där vi tänkt träffa Gunilla igen.
Vi hann med ett bad innan hon ringde och talade om att hon var i närheten och vi kunde då träffas på restaurang Blomstermåla för middag när vi hade packat in och upp allt i och på bilen.

Efter att ha ätit dyra (men goda) räkmackor, fisksoppa och Moule frite satte vi oss i bilen för färd mot Södertälje. Det kändes som att det var dags när bilen kom, även om vi nog hade kunnat tänka oss att vara ute ett par dagar till.

Sammanfattningsvis: en bra vecka med sol, sol, sol och så lite regn en natt. Medvind mest hela tiden och helt fantastiska bilister som visat hänsyn  både vid omkörningar men framför allt där leden korsat bilvägen.
Mestadels fina boenden, men att bo på vandrarhem kostar lika mycket som att bo på hotell har vikonstaterat.
Och så har avi haft bra sällskap.